Ekspres do kawy czy kawiarka – w czym parzyć kawę? Porównanie metod!

Ekspres do kawy czy kawiarka – w czym najlepiej parzyć kawę?

Jaki sposób parzenia kawy daje najlepszy smak? Podjęliśmy się próby wybrania najlepszego rozwiązania. Sprawdzamy, czym różni się ekspres ciśnieniowy od kolbowego, czy kawiarka daje taki sam smak kawy jak ekspres przelewowy i ostatecznie – jak najlepiej parzyć kawę.

Wybranie najlepszego sposobu parzenia kawy to proces, w którym musisz wziąć pod uwagę wiele kwestii – między innymi to, jakiej mocy kawy oczekujesz, jakiego rodzaju napoje wolisz (z mlekiem, z pianką, espresso czy czarną kawę), a także czas, jaki chcesz poświęcić na przygotowanie kawy. Dlatego przyjrzymy się różnym rozwiązaniom do domu i podpowiemy ci, jaki ekspres do kawy lub inny sposób parzenia będzie dla ciebie najlepszy.
 

 

Jaki ekspres do kawy i sposób parzenia możesz mieć w domu?

Jeśli marzy ci się idealny smak parzonej kawy, jak w dobrej kawiarni, możesz wybierać spośród wielu rozwiązań. Są to:

  • Zaparzacz do kawy (french press)
  • Kawiarka (kafetiera)
  • Ekspres przelewowy
  • Ekspres kolbowy (ciśnieniowy)
  • Ekspres ciśnieniowy automatyczny
  • Ekspres kapsułkowy

 

Zaparzacz do kawy (french press) – rozwiązanie proste i tanie

French press to chyba najbardziej rozpowszechniony sposób parzenia kawy. Znamy go z domów, filmów i kawiarni. Szklany dzbanek z sitkiem-prasą na tłoku pozwala na zaparzenie klasycznej „plujki”, ale bez fusów. Przy okazji, jest do dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaparzyć więcej kawy na raz – w ofercie sklepów znajdziesz bowiem małe zaparzacze na jedną filiżankę, ale też duże dzbanki o pojemności nawet do 1 litra. Ceny wahają się w zależności od producenta i sklepu, ale jest to rozwiązanie relatywnie tanie – przeciętny zaparzacz french press kupisz już za kilkanaście złotych. Za rozwiązania znanych firm, o większej trwałości możesz zapłacić nawet do 200 zł.

Jak używać zaparzacza do kawy french press?

  1. Na dno dzbanka (z wyjętą prasą) wsyp odpowiednią ilość kawy. Przyjmuje się, że odpowiednie proporcje, to ok. 60-70 g kawy na litr wody, ale warto przetestować to własnym podniebieniem. Najlepsza jest kawa świeżo zmielona, ponieważ ma w sobie najwięcej aromatu, ale z powodzeniem możesz też używać gotowej kawy mielonej – pamiętaj jednak żeby trzymać ją w szczelnym pojemniku i chronić przed zwietrzeniem. Kawa do zaparzacza powinna być zmielona średnio grubo – zbyt drobna kawa może przedostawać się przez sitko, zaś zbyt grubo mielona będzie się trudniej parzyć przy tej metodzie.
  2. Kawę zalej gorącą wodą, najlepiej o temperaturze ok. 95°C (wrzątek odstany przez minutę) na wysokość ¼ dzbanka, zamieszaj i odczekaj pół minuty. W tym czasie kawa namacza się i uwalnia aromat.
  3. Po tym czasie dolej resztę wody i przykryj dzbanek pokrywką, nie naciskając jeszcze tłoczka prasy. Odczekaj kilka minut, aż kawa się zaparzy, zbierz łyżeczką ewentualne drobinki kawy, które mogą zebrać się na powierzchni wody i przemieszaj kawę jeszcze raz.
  4. Po tym czasie możesz już naciskać prasę – rób to powoli, nie używając dużo siły, tak żeby zaparzona kawa swobodnie przepływała przez sitko. Na koniec całe fusy z kawy powinny być sprasowane na dnie dzbanka.
  5. Tak przygotowana kawa z zaparzacza french press nadaje się już do picia. Warto pamiętać, że napar ma cały czas kontakt ze zmieloną kawą, więc najlepiej jest rozlać go od razu do filiżanek, by nie nabrał niepotrzebnej goryczy.

Jak smakuje kawa z zaparzacza french press?

Kawa przygotowana w zaparzaczu nie jest tak skondensowana jak popularne espresso, więc jej smak jest dość łagodny. Przypomina bardziej americano, czyli espresso z dodatkiem sporej ilości wody, choć jej aromat jest zdecydowanie bardziej złożony i intensywny. Kawa z french press zawiera w sobie jednak sporo kofeiny! Wynika to z długiego czasu kontaktu kawy z wodą. Jest to więc rozwiązanie dla osób lubiących czarną kawę o delikatnym smaku, ale mocnym aromacie i „kopnięciu”.

Zaparzacz do kawy typu french press – podsumowanie

  • Pozwala na szybkie zaparzenie dużej ilości kawy.
  • Koszt zakupu jest dość niski – ceny zaczynają się od 15 zł.
  • Wymaga średnio zmielonej kawy (przypominającej drobny cukier).
  • Kawa jest łagodna w smaku, ale ma mocny aromat i dużą zawartość kofeiny.

 

 

Kawiarka – kafetiera, mokka – czyli prosty ekspres niskociśnieniowy

Domowe kawiarki przeżywają prawdziwy renesans! Kiedy na początku lat 90. wyparły je ekspresy przelewowe, a następnie ciśnieniowe, wydawało się, że ich dni są policzone. Dziś wraz z modą na picie dobrej kawy i coraz większą świadomością kawoszy, kawiarki pojawiają się w coraz większej ilości domów. I nic dziwnego, bo to prosty sposób na zaparzenie intensywnej kawy w domowych warunkach. Klasyczna kawiarka wykonana jest z aluminium lub stali i składa się z trzech części – dolnego pojemnika na wodę, sitka na kawę mieloną i górnego dzbanka, w którym zbiera się gotowa kawa. Wystarczy, że kawiarkę ustawisz na gazie lub płycie grzewczej (są też specjalne kawiarki do płyt indukcyjnych, a nawet elektryczne) i po kilku minutach możesz cieszyć się aromatycznym espresso. Koszt tego rozwiązania jest również przyjazny – ceny kafetiery zaczynają się od 30 zł, choć ze względów bezpieczeństwa (działanie pod ciśnieniem) i jakość materiałów, warto przyjrzeć się kawiarkom markowym – od 70 zł.

Jak używać kawiarki do kawy?

  1. Rozkręć kawiarkę na trzy części. Do dolnej nalej pożądaną ilość wody poniżej zaworu bezpieczeństwa (aby skrócić czas parzenia możesz użyć od razu gorącej wody), nałóż sitko i wypełnij dość drobno zmieloną kawą (jak drobny piasek, ale nie pył). Zakręć szczelnie imbryczek na górze kawiarki.
  2. Ustaw kawiarkę na kuchence, wybierając dość niską moc/mały płomień. W ten sposób możesz mieć większą kontrolę nad jakością przygotowanej kawy.
  3. Już po paru minutach kawa powinna zacząć spływać po słupku wewnątrz imbryczka. Jeśli kawa tryska, a nie delikatnie spływa, to znaczy, że moc palnika jest zbyt duża.
  4. Gdy usłyszysz bulgotanie to znak, że czas parzenia kawy się zakończył. Zdejmij kawiarkę z palnika i rozlej od razu do filiżanek. Pozostawienie kawy na dłużej w kawiarce czy wręcz na ogniu sprawi, że przedostanie się do niej jeszcze trochę kawy z końcówki parzenia, która doda jej nieprzyjemnego, gorzkiego smaku, przypominającego spaleniznę.

Jak smakuje kawa z kawiarki?

Kafetiera to rozwiązanie szczególnie polecane miłośnikom smaku espresso. Kawa z kawiarki ma skondensowany i średnio mocny smak oraz aromat, ale średnią zawartość kofeiny. Prawidłowo zaparzona nie jest też zbyt gorzka.

Kawiarka niskociśnieniowa – podsumowanie

  • Dobry sposób na zaparzanie espresso.
  • Dostępne są różne rozmiary – od 1 filiżanki do 4.
  • Koszt zakupu dobrej jakości kawiarki to od 70 zł.
  • Wymaga drobno mielonej kawy.
  • Kawa ma skondensowany smak i aromat, ma średnią dawkę kofeiny.

 

 

Ekspres przelewowy – dla pijących dużo kawy po turecku

Zakup ekspresu przelewowego nie wiąże się z dużymi kosztami (od 100 zł), a pozwala na zaparzenie dużej ilości kawy na raz, choć zajmuje to kilkanaście minut. Klasyczny ekspres przelewowy składa się z korpusu, górnej części, w której umieszczamy jednorazowy papierowy filtr oraz kawa i dolnej części, czyli szklanego dzbanka, do którego spływa gotowy napar. Lepsze ekspresy mają też pod dzbankiem płytkę grzewczą, która pozwala utrzymać stałą temperaturę kawy przez dłuższy czas. Zdarzają się też dzbanki-termosy – wtedy możesz cieszyć się gorącą kawą nawet do 4 godzin.

Jak używać ekspresu przelewowego?

  1. Napełnij zbiornik na wodę.
  2. Zdejmij pokrywę pojemnika na kawę i wyłóż go papierowym filtrem.
  3. Nasyp odpowiednią ilość kawy (ok. 2 łyżki na 200 ml wody). Jeśli masz ekspres z filtrem o płaskim dnie, użyj kawy średnio zmielonej, a jeśli filtr jest stożkowy – drobno.
  4. Zamknij pokrywę, podstaw dzbanek i włącz ekspres.
  5. Kawa będzie powoli spływać do dzbanka, a cały proces może trwać od 10 do 20 minut, w zależności od ekspresu i ilości przygotowywanego naparu.

Jak smakuje kawa z ekspresu przelewowego?

W ekspresie przelewowym przygotujesz klasyczną „kawę po turecku”, której smak jest wyjątkowo gorzki (czasem z kwasowymi nutami) i w której znajduje się bardzo dużo kofeiny – niemal dwa razy więcej niż w kawie z ekspresu ciśnieniowego. Przez smakoszy kawa z ekspresu przelewowego jest często spychana na margines, jako niskiej jakości, ale jest to oczywiście kwestia gustu.

Ekspres przelewowy – podsumowanie

  • Umożliwia zaparzenie dużej ilości kawy na raz, ale jest czasochłonne (10-15 minut).
  • Koszt zakupu ekspresu przelewowego to od 100 zł wzwyż.
  • Niektóre ekspresy pozwalają utrzymywać ciepło za pomocą płyty grzewczej lub termosu.
  • Wymaga kupowania i stałego wymieniania papierowych filtrów.
  • Smak kawy jest wyjątkowo gorzki, a zawartość kofeiny bardzo duża.
  • Smakosze oceniają kawę z ekspresów przelewowych jako niskiej jakości.

 

 

Ekspres ciśnieniowy kolbowy – polecany przez profesjonalnych baristów

Ekspresy kolbowe (zwane też ręcznymi) są najczęściej używanymi ekspresami w kawiarniach, gdzie obsługują je profesjonalni bariści. Oczywiście, modele profesjonalne są bardziej rozbudowane niż te dostępne na użytek domowy, ale mimo to smakosze kawy szczególnie polecają właśnie ekspresy ciśnieniowe kolbowe. Ciśnienie na poziomie 9-15 bar w zupełności wystarczy do przygotowania dobrego espresso, a miłośnikom dobrej kawy może przypaść do gustu sam proces jego przygotowywania. Ekspres kolbowy składa się z pojemnika na wodę z grzałką (bojlera), kolby z sitkiem na kawę i często również dyszy do spieniania mleka. Za ekspres kolbowy zapłacisz co najmniej 200 zł, a ceny bardziej zaawansowanych modeli znanych firm mogą sięgnąć nawet kilku tysięcy złotych. Pomyśl też o zakupie dobrego młynka do kawy (np. żarnowego), ponieważ najlepszy efekt uzyskasz ze świeżo zmielonej kawy.

Jak używać ekspresu kolbowego ciśnieniowego?

  1. Napełnij bojler wodą – najlepiej filtrowaną, aby uniknąć osadów.
  2. Zdejmij kolbę i wypełnij ją kawą. Do ekspresu ciśnieniowego kawa powinna być średnio zmielona oraz należy ją mocno ubić w sitku (kolbie) za pomocą dołączonego ubijacza. Zapobiega to drążeniu kanalików przez przepływającą wodę i tym samym słabszemu parzeniu się kawy.
  3. Zamontuj kolbę w korpusie ekspresu, podstaw filiżankę i włącz ekspres.
  4. Po chwili kawa jest już gotowa. Dobre espresso poznasz po delikatnej piance, zwanej cremą.
  5. Jeśli chcesz przygotować kawę z mleczną pianką, podgrzej mleko i zanurz końcówkę dyszy w garnuszku z mlekiem. Wypuszczane pod ciśnieniem powietrze spieni mleko.

Jak smakuje kawa z ekspresu kolbowego ciśnieniowego?

Kawa z ekspresu ciśnieniowego z kolbą to klasyczne włoskie espresso. Intensywne, ale zrównoważone w smaku, esencjonalne (określane też jako „oleiste” w konsystencji) i o średnio niskiej zawartości kofeiny. Bardzo krótki czas parzenia sprawia, że do kawy przedostają się wszystkie jej najlepsze cechy smakowe i zapachowe, a eliminowana jest nieprzyjemna goryczka i szkodliwe kwasy.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy – podsumowanie

  • Pozwala na zaparzenie jednej filiżanki naparu (niektóre modele – dwóch).
  • Przygotowuje klasyczne włoskie espresso o zrównoważonym smaku, z cremą i o średnio niskiej zawartości kofeiny.
  • Dzięki dyszy spieniającej mleko pozwala na przygotowanie kaw białych.
  • Proces parzenia wymaga czasu, a po każdym użyciu musisz umyć kolbę ekspresu.
  • To rozwiązanie relatywnie tanie – już od 200 zł.
  • Zalecany jest zakup młynka do mielenia kawy bezpośrednio przed parzeniem.
  • Ekspresy kolbowe polecają smakosze kawy i bariści.

 

 

Ekspres ciśnieniowy automatyczny – dla leniwych smakoszy

Na zakup automatycznego ekspresu ciśnieniowego musisz przeznaczyć co najmniej 1500 zł, a by w pełni cieszyć się jego możliwościami – nawet ponad 2-3 tysiące złotych. Ale w zamian dostaniesz najlepszy smak kawy – zarówno czarnej, jak i białej – bez zbędnego wysiłku. Większość ekspresów ciśnieniowych działa po prostu za wciśnięciem odpowiedniego przycisku! Zaletą ekspresu automatycznego jest to, że wszystko zrobi za ciebie – zmieli kawę, podgrzeje wodę (niektóre można nawet podłączyć bezpośrednio do ujęcia wody, by same ją pobierały) i przygotuje kawę. Ekspresy ciśnieniowe automatyczne mają też opcję przygotowywania kawy białej – za pomocą dyszy spieniającej lub tzw. cappuccinatore. W tym drugim przypadku wystarczy gumową rurkę ekspresu włożyć do kartonika z mlekiem, a po wybraniu z menu opcji np. latte, ekspres sam zaciągnie, podgrzeje i spieni mleko wprost do kubka. Jedyne co musisz robić przy ekspresie automatycznym, to uzupełniać kawę ziarnistą, opróżniać pojemnik na fusy i co jakiś czas włączać program czyszczenia.

Jak używać ekspresu ciśnieniowego automatycznego?

  1. Podstaw kubek pod wylot ekspresu.
  2. Wybierz z menu rodzaj kawy, który chcesz przygotować. Jeśli chcesz zrobić kawę białą, włóż rurkę ekspresu do mleka.
  3. Wciśnij przycisk startu i po chwili odbierz gotową kawę.

Jak smakuje kawa z ekspresu ciśnieniowego automatycznego?

Podobnie jak w przypadku ekspresów kolbowych, ekspresy automatyczne przygotowują klasyczne espresso oraz na jego bazie inne kawy – americano czy kawy białe. Większość ekspresów ciśnieniowych automatycznych pozwoli ci też na zmianę mocy kawy w ustawieniach, dzięki czemu możesz dostosować jej smak do swoich upodobań.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny – podsumowanie

  • Kawa przygotowywana jest indywidualnie, w porcjach na jedną lub maksymalnie dwie filiżanki.
  • Najbardziej kompleksowe rozwiązanie – pozwala na przygotowywanie różnych rodzajów kaw czarnych i białych na bazie espresso.
  • Smak kawy można dostosować indywidualnie w ustawieniach.
  • Przygotowanie kawy trwa chwilę i wymaga tylko wciśnięcia odpowiedniego przycisku.
  • To rozwiązanie dość drogie – od 1500 zł wzwyż.
  • Czyszczenie odbywa się automatycznie lub półautomatycznie, a codzienna pielęgnacja to tylko opróżnianie pojemnika na fusy.
  • Zajmuje sporo miejsca, ale dostępne są też opcje do zabudowy.

 

 

Ekspres kapsułkowy – kawa jak z kawiarni, nawet smakowa

Jakiś czas temu na rynku pojawiły się ekspresy kapsułkowe, będące w praktyce automatycznymi ekspresami ciśnieniowymi. Zdobyły dużą popularność głównie ze względu na niewysoką cenę samego urządzenia (już od 150 zł), małe rozmiary i łatwość, z jaką możesz przygotować w zasadzie dowolną kawę. Haczykiem jest jednak to, że kawę do takiego ekspresu kupuje się w specjalnych jednorazowych kapsułkach i konkretny model ekspresu zobowiązuje do kupowania kapsułek danego producenta. W zamian jednak masz dostęp do kapsułek zarówno z espresso, spienionym cappuccino lub latte, jak i kawami kombinowanymi o wielu, często egzotycznych smakach.

Jak używać ekspresu kapsułkowego?

  1. Wybierz kapsułkę z ulubionym rodzajem i smakiem kawy.
  2. Umieść kapsułkę w ekspresie i podstaw szklankę.
  3. Wciśnij przycisk startu i po chwili możesz już odebrać gotową kawę.

Jak smakuje kawa z ekspresu kapsułkowego?

Najkrócej mówiąc: tak jak chcesz. Wybór kapsułek jest ogromny i chyba każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Niektórzy smakosze i puryści kawy zarzucają producentom wykorzystywanie średniej jakości kawy mielonej, ale potwierdzenia tej tezy musisz szukać własnym podniebieniem.

Ekspres kapsułkowy – podsumowanie

  • Urządzenie przygotuje indywidualną kawę o dowolnym smaku.
  • Sam ekspres jest tani – kosztuje od 150 zł.
  • Trzeba kupować kapsułki producenta ekspresu.
  • Niewymagająca obsługa – włóż kapsułkę i odbierz kawę.

 

 

Wyszło nam prawdziwe kompendium wiedzy o domowych sposobach przygotowywania dobrej kawy! Mamy nadzieję, że przyda się nie tylko smakoszom, ale też tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z parzeniem dobrej kawy. Dajcie znać w komentarzach czy nasz artykuł pomógł wam rozwiać wątpliwości związane z parzeniem kawy i co jeszcze chcielibyście wiedzieć!

Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.