Kiedy okap wyspowy staje się niezbędny w kuchni?

Kiedy okap wyspowy staje się niezbędny w kuchni?

Okap wyspowy pojawia się nad wyspami wyposażonymi w palniki. Z naszego poradnika dowiesz się, czym cechuje się dobry okap i jak sprawdzić wydajność sprzętu!

Okap wyspowy – kiedy staje się niezbędny?

Okapy wyspowe są niezbędne w kuchni, w której płyta grzewcza umieszczona jest na wyspie kuchennej. Głównym zadaniem okapów jest pochłanianie wilgoci i drobinek tłuszczu, które często pojawiają się podczas gotowania. Okap wyspowy mocowany jest do sufitu, w którym zainstalowany jest komin do ciągu wentylacyjnego.
 

 

Na co zwracać uwagę kupując swój okap?

Ważnymi parametrami są wymiary kuchni i częstość gotowania w niej. Duże pomieszczenia, w których często unosi się tłuszcz i para wodna, wymagają zastosowania wydajnego okapu, który poradzi sobie z pochłanianiem wilgoci. O tym również decyduje szerokość okapu – nie powinna być ona mniejsza od szerokości płyty grzewczej. Równie ważna dla domowników mogą okazać się estetyka sprzętu czy poziom wydzielanego hałasu. O tym, na co zwracać uwagę kupując okap kuchenny pisaliśmy również w osobnym artykule.
 

 

Jak obliczyć wydajność okapu?

Dobrze dobrany model przy niewielkiej ilości pary powinien przefiltrować powietrze z całej kuchni 6 razy. Natomiast przy średnich ilościach pary, okap powinien przefiltrować powietrze 9 razy w ciągu godziny. Duża ilość pary wymaga przefiltrowania powietrza 12-krotnie.
 

Szukasz informacji o armaturze kuchennej i łazienkowej? Zachęcamy do zapoznania się z Poradami GROHE

Okap wyspowy – oblicz jego wydajność w kuchni otwartej na salon!

Przy założeniu, że kuchnia z salonem mają powierzchnię 50 m2, a przy tym 2,5 m wysokości, należy wykonać następujące obliczenia:

  1. mnoży się powierzchnię z wysokością pomieszczenia, czyli 50 m2*2,5 m;
  2. otrzymuje się tym samym wynik równy 125m3;
  3. następnie można przejść do obliczania wydajności okapu na:
    • najmniejszym biegu: 125m3*6 = 750 m3/h.
    • średnim biegu: 125m3*9 = 1125 m3/h.
    • najwyższym biegu: 125m3*6 = 1500 m3/h.

Okap sufitowy – czym się charakteryzuje?

Okap sufitowy montowany jest w podwieszanym suficie lub innej konstrukcji, która przewiduje zainstalowaniu ciągu wentylacyjnego. Jeśli nie ma możliwości montażu takiej konstrukcji, można wybrać okapy w formie pochłaniacza. Największą zaletą okapów sufitowych jest to, że są one niemal niewidoczne. Ich cena uzależniona jest głównie od zastosowanych systemów i designu – może ona wynosić od 1000 do 6000 zł.
 

 

Okap blatowy – nowoczesna alternatywa

Ciekawą propozycją są również okapy blatowe, które zamontowane są w blacie kuchennym lub bezpośrednio do kuchenki. Na rynku można spotkać 2 rodzaje okapów – mocowanych na stałe lub wysuwanych z wyspy. Silnik okapu wyspowego znajduje się wewnątrz szafki, co wpływa na cichą pracę sprzętu. Cena za okap może sięgać 3000-6000 zł.
 

 

Pochłaniacz i wyciąg – jak działają okapy wyspowe?

Okapy kuchenne mogą pracować w obiegu zamkniętym lub otwartym. Przykładem obiegu zamkniętego jest pochłaniacz – wyposażony jest on w specjalne filtry, które pochłaniają parę i drobinki tłuszczu. Filtry należy systematycznie wymieniać, średnio co 2-3 miesiące. Pochłaniacze są stosunkowo tanie, jednak ich wydajność może być mniejsza niż okapów działających w obiegu otwartym. Obieg otwarty występuje w wyciągach – podłączone są one do szybu wentylacyjnego (komina).
 

 

Wiesz, już jaki okap wyspowy wybierzesz, ale chcesz wiedzieć więcej? Zobacz, jak stosować organizery do szafek kuchennych i poznaj, czym są wylewki do kranu kuchennego. Opowiadamy również o wadach i zaletach nowoczesnej kuchni z wyspą.

No votes yet.
Please wait...

Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.