Projekty kuchni - co wpływa na wygodę użytkowania kuchni?

Projekty kuchni – poznaj zasady aranżacji zachwycającego wnętrza!

Dobre projekty kuchni harmonizują z trybem życia domowników. Inaczej będzie wyglądała kuchnia dla dużej rodziny, a inaczej kuchnia dla singla, który z kuchni będzie korzystał raczej okazjonalnie. Chcesz wiedzieć na co zwracać uwagę przy projektowaniu kuchni? Sprawdź, co to jest trójkąt roboczy i jakie są rodzaje blatów kuchennych – a planowanie kuchni stanie się łatwiejsze.

Projekty kuchni – dlaczego to takie ważne?

Kuchnia często jest sercem domu, w którym tętni życie rodzinne. Tutaj przygotowuje się posiłki, spotyka przy herbacie, opowiada o codziennych sprawach. Pomieszczenia kuchenne mogą być duże i małe, ważne jest zatem to, aby niepotrzebnie nie tracić miejsca na niefunkcjonalne rozwiązania. Słowem, projekty kuchni muszą zapewniać jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni roboczej.
 

Jeśli chcesz zaczerpnąć garść kuchennych inspiracji, skorzystaj z naszych artykułów o baterii zlewozmywakowej z wyciąganą wylewką, płytkich szafkach kuchennych czy o półkach na przyprawy kuchenne. Zapoznaj sie z GROHE radzi!

 

Trójkąt roboczy – co to takiego?

Przygotowywanie potraw w kuchni opiera się na wielokrotnie powtarzanym schemacie: wyciągnięcie produktów z lodówki, mycie ich nad zlewem, gotowanie na kuchence. Ponadto pomiędzy tymi trzema etapami jest jeszcze krojenie, szatkowanie, porcjowanie, które odbywają się na blatach roboczych. Projekty kuchni bardzo często bazują na tzw. trójkącie roboczym, który jest przestrzenią pomiędzy najważniejszymi sprzętami w kuchni: lodówką, zlewem i kuchenką. Zaplanuj swoją kuchnię tak, aby te trzy elementy znajdowały się w odpowiedniej od siebie odległości i były wierzchołkami trójkąta roboczego.
 

 

Projekty kuchni powinny uwzględniać trójkąt roboczy, aby zapewnić komfort i ergonomię korzystania z kuchni. Cały trójkąt roboczy nie powinien być przesadnie duży. Długość ramion powinna być zawężona do wartości ok. 2-3 m.

 

Umiejscowienie sprzętów kuchennych

Kuchnia, w której dużo się gotuje powinna być zaopatrzona w funkcjonalne sprzęty. Jak się okazuje lista takich urządzeń wcale nie jest krótka – do sprzętów kuchennych zaliczymy:

  • lodówkę,
  • kuchenkę lub płytę,
  • piekarnik,
  • zmywarkę,
  • mikrofalówkę,
  • opiekacz,
  • parowar,
  • blender,
  • mikser,
  • ekspres do kawy,
  • sokowirówkę.

 

 
Lista wydaje się długa, a wcale nie jest wyczerpana. Jeśli projekty kuchni tworzysz wcześniej i możesz zastanowić się, gdzie i jak umiejscowić wszystkie urządzenia, to łatwo zaplanujesz funkcjonalną przestrzeń. Możesz wyodrębnić stałe miejsca na blacie kuchennym dla niektórych sprzętów, a dla pozostałych zaprojektować szafki i schowki. W ten sposób zapanujesz nad dużą ilością akcesoriów kuchennych.

Przy ustawianiu większego sprzętu pamiętaj o tym, żeby nie stawiać lodówki tuż obok piekarnika czy zmywarki, ponieważ urządzenia te mogą nagrzewać się podczas pracy i nie powinny się ze sobą stykać. Dodatkowo, jeśli dużo pieczesz, rozważ postawienie piekarnika w zabudowie słupkowej, na wysokości ok. 1 m nad podłogą, co pozwoli ci na wygodne korzystanie bez konieczności schylania się.
 

Blat kuchenny zapewnia wygodę korzystania z kuchni

Jeden blat kuchenny w kuchni to najczęściej za mało. Podczas przygotowywania posiłków korzystasz z kilku powierzchni – na nich kroisz, mieszasz czy po prostu odstawiasz miski i garnki z potrawami.
 

Blat kuchenny powinien znajdować się na wysokości ok. 90 cm, aby zapewnić wygodę korzystania. Jego szerokość zazwyczaj wynosi tyle, co szerokość płyty kuchennej, czyli ok. 60 cm. Grubość blatu waha się od 2 do 5 cm.

 

 
Kilka mniejszych blatów roboczych zdecydowanie ułatwi ci pracę w kuchni. Jeśli jesteś na takim etapie planowania, że projekty kuchni pozwalają na wprowadzanie dowolnych zmian, to zastanów się również nad tym, z jakiego materiału chcesz mieć zrobiony blat kuchenny? Do wyboru jest kilka rodzajów, m.in.

  • drewniany,
  • kamienny (np. marmurowe lub granitowe),
  • kompozytowy (mieszanka minerałów i żywic syntetycznych).

 
Każdy rodzaj blatu ma inne właściwości i cenę. Wybór jest trudny, ale jest to inwestycja na lata, więc warto ją dobrze przemyśleć.

Więcej o montowaniu blatów kuchennych znajdziesz w naszym artykule „Blaty kuchenne – jak je montować”?

 

Blat drewniany wymaga odpowiedniej pielęgnacji

Blaty drewniane są naturalne, piękne i nadają wnętrzu przytulnego charakteru, idealnie pasują do stylu skandynawskiego czy rustykalnego. Pamiętaj jednak, że wymagają nieustannej pielęgnacji i uwagi, gdyż nie są odporne na ciepło, wodę i uszkodzenia mechaniczne, np. zarysowania ostrymi przedmiotami.
 

Blaty drewniane impregnuj olejami lub środkami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością. Ceny za m² blatu drewnianego zaczynają się od ok. 100 zł.

 

Blat kamienny jest bardzo trwały

Blat kamienny np. z granitu jest jednym z najtrwalszych i najodporniejszych blatów, które możesz zamontować w swojej kuchni. Materiał ten jest odporny zarówno na uszkodzenia mechaniczne, termiczne i na zalanie wodą.
 

Blat granitowy kosztuje od ok. 700 zł do 2000 zł za m² w zależności od grubości płyty.

 

Blat kompozytowy daje więcej możliwości aranżacyjnych

Kompozyt zrobiony z mieszanki minerałów i żywic syntetycznych jest również bardzo trwały i odporny na uszkodzenia. Ma tę przewagę nad kamieniem naturalnym, że można go dowolnie komponować i łączyć na różnych płaszczyznach, dzięki czemu może powstać kompozytowy zlew, który będzie częścią kompozytowego blatu.
 

Cena blatu kompozytowego za m² to ok. 1000 zł.

 

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.