Deska do krojenia to podstawowe narzędzie pracy w kuchni. Na rynku dostępne są ich różne rodzaje – od drewnianych, przez szklane, aż po deski…składane. Jakie są wady i zalety poszczególnych typów desek do krojenia i jak wybrać deskę idealną?
Deski drewniane
Zalety desek drewnianych
Plusem drewnianych desek do krojenia jest antybakteryjna właściwość drewna (zwłaszcza dębowego). Ocenia się je więc jako bardzo higieniczne. Deski wykonane z twardego drewna, np. buku czy grabu, są bardzo trwałe. Mają także właściwość zasklepiania nacięć wykonanych przez nóż. Ten typ desek do krojenia nie tępi noży.
Wady desek z drewna
Deski drewniane wymagają ręcznego mycia – nie można myc ich w zmywarce, ponieważ przesiąkną wodą i będą bardziej podatne na rozwój bakterii. Ponadto drewniane deski do krojenia z łatwością „przechodzą” zapachami, stąd zaleca się ich używanie głównie do produktów suchych, np. krojenia pieczywa.
Ceny drewnianych desek
Ceny tego typu desek zależne są od gatunku drewna, z którego produkt został wykonany, a także rozmiaru i funkcji dodatkowych. Poniżej podajemy przykładowe ceny drewnianych desek do krojenia:
- najprostsza bukowa deska do krojenia – ok. 20 zł
- okrągła, uniwersalna, antypoślizgowa deska drewniana o średnicy 40 cm – ok. 150 zł
- masywna deska do krojenia wykonana z dębu – ok. 380 zł.
Deski z plastiku
Zalety desek wykonanych z tworzyw sztucznych
Deski tego typu łatwo utrzymać w czystości – można je myć w zmywarce, a do mycia stosować silne płyny. Podobnie jak deski drewniane, plastikowe deski nie niszczą noży.
Wady desek z plastiku
Brak naturalnych właściwości antybakteryjnych plastikowych desek oznacza, ze trzeba myć je bardzo dokładnie po każdym użyciu. Deski do krojenia tego typu nie są też odporne na nacięcia noża – są generalnie mniej trwałe niż deski drewniane, dlatego szybko się zużywają. Przy zakupie warto więc zwrócić uwagę na twardość deski do krojenia i wybierać te relatywnie twarde.
Ceny desek z tworzywa sztucznego
Ceny desek tego typu zależne są np. od solidności wykonania, twardości i jakości materiału, rozmiaru czy funkcji dodatkowych (np. antypoślizgu):
- antypoślizgowa deska do krojenia, umożliwiające zsuwanie pokrojonych składników np. do miski – ok. 30zł
- mata do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego – ok. 80zł,
- deska do krojenia ze zbiorniczkiem na okruszki pieczywa – ok. 150zł,
- antypoślizgowa, wykonana z dobrej jakości tworzywa sztucznego deska do krojenia – ok. 200zł.
Deski do krojenia ze szkła
Zalety szklanych desek
Niewątpliwymi plusami tego typu desek są trwałość i wytrzymałość. Ich powierzchnie są też odporne na rozwój bakterii. Łatwo się je myje i suszy, można je także myć w zmywarce.
Wady desek ze szkła
Główną wadą szklanych desek do krojenia jest to, że tępią, a nawet niszczą noże.
Ceny szklanych desek do krojenia
Cena szklanej deski do krojenia zależy przede wszystkim od jakości surowca, z którego jest wykonana, a także od jej rozmiarów, przede wszystkim – grubości.
- uniwersalna szklana deska do krojenia – ok. 30zł,
- deska ze szkła hartowanego i z ozdobnym motywem – ok. 85zł,
- deska do krojenia ze srebrnego szkła hartowanego – ok. 180zł.
Dodatkowe funkcjonalności desek do krojenia
Na rynku dostępne są niezwykle oryginalne deski do krojenia, np. deska z wbudowaną wagą, deska ze schowkiem na noże czy deska, która po złożeniu służy jako durszlak. Podczas zakupu warto więc zwracać uwagę na funkcje dodatkowe desek, takie jak na przykład:
- antypoślizg,
- składane boki deski, ułatwiające zsuwanie pokrojonych produktów,
- rowki, w które spływa sok z mięsa czy owoców,
- zbiorniczek na okruszki pozostałe po krojeniu pieczywa.
Podczas zakupu deski warto pamiętać też, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest decyzja o zakupie kilku sztuk desek różnych rodzajów, każdej do innych grup produktów: plastikową do mięsa, szklaną do warzyw i owoców, a drewnianą do pieczywa.
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego