Kuchenka gazowa czy elektryczna? Poznaj zalety obu rozwiązań!

Kuchenka gazowa czy elektryczna, czyli jaki rodzaj kuchenki wybrać?

Wyposażanie lub remont kuchni całkowicie pochłaniają czas domowników. Nic w tym dziwnego – kuchnia dla wielu jest sercem domu, w którym tętni życie rodzinne. Jednym z wyborów, który trzeba podjąć jest dobór kuchenki. Kuchenka gazowa czy elektryczna? Podpowiadamy!

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Poznaj różne rozwiązania

To, na jaką kuchenkę może zdecydować się dane domostwo zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest dostęp do sieci gazowej. Jednak nawet brak przyłączenia nie przekreśla od razu możliwości gotowania na gazie, wystarczy zasilać kuchenkę z wymiennymi dyszami gazem propan-butan z 11 kg butli. Trzeba jednak mieć miejsce, w którym butlę będzie można schować. Wśród kuchenek obecnie na rynku dostępne są 3 rozwiązania: gazowe, elektryczne i hybrydowe.
 

 

Kuchenka gazowa i jej największe zalety

Kuchenki gazowe są najpopularniejszym wyposażeniem kuchni. Są one tanie w eksploatacji, małoawaryjne, a do tego można z nich korzystać nawet wtedy, gdy nastąpi przerwa w dostawie prądu. Dużą zaletą kuchenki gazowej jest możliwość szybkiej zmiany temperatury. Wiele osób uważa, że kuchenki gazowe są najlepszym wyborem twierdząc, że jest to tradycyjny sposób przygotowania potraw, który pozwala uzyskać lepszy smak dań niż na innych kuchenkach. Kosz samego urządzenia zaczyna się już od 500 zł i zależy w dużej mierze od posiadanych funkcji i marki.
 

 
Należy pamiętać również o umieszczeniu kuchenki gazowej – powinno się instalować ją co najmniej 50 cm od okna, by przeciąg nie powodował zdmuchnięcia płomienia. W przypadku kuchenki gazowej trzeba mieć również przynajmniej 1 kanał wentylacji grawitacyjnej. Jeśli dodatkowo zdecydujesz się na okap podłączony do wentylacji, potrzebny będzie dodatkowy, drugi kanał. Jeśli go nie masz, możesz zdecydować się na okap z filtrem.

Kuchenka elektryczna i jej różne oblicza

Płyty wykonywane są z różnych materiałów i ze względu na to kuchenki elektryczne dzieli się na:

  • żeliwną,
  • ceramiczną,
  • indukcyjną.

Kuchenka żeliwna – kuchenny klasyk

Kuchenki żeliwne są najstarszym typem kuchenek elektrycznych. Ze względu na to, nie mają one wielu funkcji, w które wyposażone są nowoczesne modele. Można je nabyć za stosunkowo niską cenę i są one niezwykle proste w obsłudze. Jednak wolno się one nagrzewają i chłodzą, co jest dość istotną cechą w domu, w którym mieszkają małe dzieci. Dodatkowo cechują się one stosunkowo niską wydajnością. Cena za żeliwne płyty może zaczynać się od 300 zł.
 

 

Kuchenka ceramiczna do domu

Kuchenki ceramiczne są rozwiązaniem pośrednim między kuchenką żeliwną a płytą indukcyjną. Mają one nowocześniejszy design i w wielu z nich zastosowano zabezpieczenia przed dziećmi, jednak długo się nagrzewają, co wypływa na ekonomiczność i bezpieczeństwo użytkowania ze sprzętu. Jej dużym plusem jest łatwość czyszczenia, odporność na zarysowania, a także możliwość używania różnych garnków z płaskim dnem, co jest niemożliwe w przypadku płyty indukcyjnej. Cena kuchenki ceramicznej kształtuje się na poziomie 1000-1400 zł, w zależności od ilości funkcji czy designu.
 

 

Kuchenka indukcyjna, czyli nowoczesna kuchenka

Kuchenka indukcyjna jest bezpiecznym sprzętem, który sprzyja ochronie środowiska – płyta automatycznie się wyłącza po zdjęciu z kuchenki naczynia. Co więcej indukcja jest wydajna, co przekłada się na krótki czas gotowania. Jest przy tym estetyczna, z łatwością można dopasować ją do stylistyki kuchni. Równie bezproblemowo przebiega jej czyszczenie, co też jest dużym plusem, jeśli w twoim domu dużo się gotuje. Kuchnia indukcyjna wolnostojąca kosztuje od 1600 zł. Oprócz zakupu samego sprzętu, będzie trzeba również wyposażyć się w garnki ze stali ferromagnetycznej, która przyciąga magnez. Do  zamontowania kuchenki niezbędna jest instalacja gniazdka trójfazowego.
 

 

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Złoty półśrodek, czyli płyta gazowa z elektrycznym piekarnikiem

Kuchenka gazowo-elektryczna jest obecnie najczęściej wybieranym sprzętem, gdyż łączy najkorzystniejsze cechy obu rozwiązań. Gotowanie na gazie jest tanie, a pieczenie w piekarniku elektrycznym pozwala uzyskać smakowity efekt, ze względu na równomierną temperaturę, którą trudno osiągnąć w piekarniku gazowym. W oferowanych obecnie sprzętach standardem są rozwiązania, które sprzyjają oszczędności w zużywaniu energii elektrycznej, jak np. podział przestrzeni piekarnika na oddzielnie zasilane komory.
 

 

Kuchenka gazowa czy elektryczna – warunki instalacji

Kuchenkę elektryczną można zainstalować bez obecności uprawnionego instalatora. Najeży jednak pamiętać, by płyty podłączać do instalacji trójfazowej – przy użyciu wtyczki i gniazdka lub podpinając kable trójfazówki w styki z tyłu kuchenki.

Warto pamiętać, że instalacja gazowa musi być przeprowadzana przez uprawnionego instalatora. Koło kuchenki powinno również znajdować się gniazdko elektryczne, do którego zostanie podłączony przewód zasilający piekarnik.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.