Okap wyspowy pojawia się nad wyspami wyposażonymi w palniki. Z naszego poradnika dowiesz się, czym cechuje się dobry okap i jak sprawdzić wydajność sprzętu!
Okap wyspowy – kiedy staje się niezbędny?
Okapy wyspowe są niezbędne w kuchni, w której płyta grzewcza umieszczona jest na wyspie kuchennej. Głównym zadaniem okapów jest pochłanianie wilgoci i drobinek tłuszczu, które często pojawiają się podczas gotowania. Okap wyspowy mocowany jest do sufitu, w którym zainstalowany jest komin do ciągu wentylacyjnego.
Na co zwracać uwagę kupując swój okap?
Ważnymi parametrami są wymiary kuchni i częstość gotowania w niej. Duże pomieszczenia, w których często unosi się tłuszcz i para wodna, wymagają zastosowania wydajnego okapu, który poradzi sobie z pochłanianiem wilgoci. O tym również decyduje szerokość okapu – nie powinna być ona mniejsza od szerokości płyty grzewczej. Równie ważna dla domowników mogą okazać się estetyka sprzętu czy poziom wydzielanego hałasu. O tym, na co zwracać uwagę kupując okap kuchenny pisaliśmy również w osobnym artykule.
Jak obliczyć wydajność okapu?
Dobrze dobrany model przy niewielkiej ilości pary powinien przefiltrować powietrze z całej kuchni 6 razy. Natomiast przy średnich ilościach pary, okap powinien przefiltrować powietrze 9 razy w ciągu godziny. Duża ilość pary wymaga przefiltrowania powietrza 12-krotnie.
Okap wyspowy – oblicz jego wydajność w kuchni otwartej na salon!
Przy założeniu, że kuchnia z salonem mają powierzchnię 50 m2, a przy tym 2,5 m wysokości, należy wykonać następujące obliczenia:
- mnoży się powierzchnię z wysokością pomieszczenia, czyli 50 m2*2,5 m;
- otrzymuje się tym samym wynik równy 125m3;
- następnie można przejść do obliczania wydajności okapu na:
- najmniejszym biegu: 125m3*6 = 750 m3/h.
- średnim biegu: 125m3*9 = 1125 m3/h.
- najwyższym biegu: 125m3*6 = 1500 m3/h.
Okap sufitowy – czym się charakteryzuje?
Okap sufitowy montowany jest w podwieszanym suficie lub innej konstrukcji, która przewiduje zainstalowaniu ciągu wentylacyjnego. Jeśli nie ma możliwości montażu takiej konstrukcji, można wybrać okapy w formie pochłaniacza. Największą zaletą okapów sufitowych jest to, że są one niemal niewidoczne. Ich cena uzależniona jest głównie od zastosowanych systemów i designu – może ona wynosić od 1000 do 6000 zł.
Okap blatowy – nowoczesna alternatywa
Ciekawą propozycją są również okapy blatowe, które zamontowane są w blacie kuchennym lub bezpośrednio do kuchenki. Na rynku można spotkać 2 rodzaje okapów – mocowanych na stałe lub wysuwanych z wyspy. Silnik okapu wyspowego znajduje się wewnątrz szafki, co wpływa na cichą pracę sprzętu. Cena za okap może sięgać 3000-6000 zł.
Pochłaniacz i wyciąg – jak działają okapy wyspowe?
Okapy kuchenne mogą pracować w obiegu zamkniętym lub otwartym. Przykładem obiegu zamkniętego jest pochłaniacz – wyposażony jest on w specjalne filtry, które pochłaniają parę i drobinki tłuszczu. Filtry należy systematycznie wymieniać, średnio co 2-3 miesiące. Pochłaniacze są stosunkowo tanie, jednak ich wydajność może być mniejsza niż okapów działających w obiegu otwartym. Obieg otwarty występuje w wyciągach – podłączone są one do szybu wentylacyjnego (komina).
Czy ten artykuł był przydatny?
Dziekujemy za opinie :)
Dlaczego ten artykuł nie był przydatny?
- Artykuł był za krótki
- W artykule było za mało zdjęć
- Artykuł nie wyczerpał tematu
- Z artykułu nie dowiedziałem/dowiedziałam się niczego nowego